Els jesuïtes d'Europa demanen solidaritat a la UE i no tornar a la "vella normalitat"

La Conferència Jesuïta de Provincials Europeus dirigeix avui un missatge a les institucions de la UE demanant que es fomenti una "autèntica solidaritat ètica i social", en temps de pandèmia. 

La declaració dels jesuïtes expressa com la pandèmia del coronavirus ha reforçat la consciència d'una interconnexió que vincula a tots els pobles d'Europa més enllà de l'individualisme. Una interconnexió que descobreixen com a font de canvi i de solidaritat, una consciència que "ha de sorgir en una ferma resolució de dedicar la pròpia vida i energia al servei del bé comú" i que significa transformar les estructures que malmeten les relacions entre els individus i els pobles.  

En el text que es fa públic avui els responsables de la Companyia de Jesús a Europa, dirigint-se a les institucions de la Unió Europea, apel·len a repensar l'actual model de globalització perquè "no podem viure saludablement en un planeta malalt" i demanen que les seqüeles de la pandèmia no signifiquin una dissolució del compromís d'Europa en aquest sentit, sino una intensificació dels seus esforços. 

Lamenten "com n'és de difícil la solidaritat paneuropea a la pràctica" i valoren que la UE trobi el seu camí de tornada "a una solidaritat pràctica, que, a mitjà termini, consisteix en el repte d'abordar les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia". "Això implicarà", adverteixen, "una redistribució de la riquesa dels països més rics als més pobres".

Pel que fa a la situació dels refugiats i sol·licitants d'asil al nostre continent, la crida a la solidaritat "també s'ha d'extendre urgentment a ells" especialment als confinats en camps de refugiats dins i a les portes de la UE.

Preocupa la repercussió de la pandèmia al sud i als països amb menys recursos per a protegir-se pel que "fem ara una crida a la cancel·lació del deute dels països més pobres, a una major ajuda humanitària i a la cooperació per al desenvolupament, amb la reorientació de la despesa militar cap als serveis sanitaris i socials".

El missatge és també una crida a la interioritat,per tal que aquesta crisi sigui "una oportunitat espiritual per a la conversió", perquè no podem esperar tornar a la "vella normalitat" sino que hem d'"aprofitar el moment per treballar per un canvi radical inspirat en les nostres conviccions més profundes".

Podeu llegir el missatge de la Conferència Jesuïta de Provincials Europeus en aquest enllaç.