Viatjant amb Jesús durant la Quaresma

Ens trobem ja enmig del temps de Quaresma, el temps de preparació per celebrar la passió, la mort i la resurrecció de Jesucrist. Com cada any la Companyia de Jesús i els seus diversos espais i comunitats ofereixen diversos materials, recursos i activitats per viure aquest temps amb sentit i respondre a la crida que ens fa el Papa Francesc en el seu missatge de Quaresma, recordant que "la Pasqua de Jesús no és un esdeveniment del passat: pel poder de l'Esperit Sant és sempre actual i ens permet mirar i tocar amb fe la carn de Crist en tantes persones que sofreixen".

El Recés de Quaresma que publica aquest any el portal web Sacred Space i que trobareu en la seva versió en català a espaisagrat.org i pregaria.cat ens proposa viatjar amb Jesús, a través dels escenaris de les històries que ens explica l'Evangeli durant la Quaresma: el desert on és temptat per Jesús, la muntanya on la figura de Jesús reflecteix l'aparició de Déu en la brillantor de la seva cara i la seva roba, el pou en el que Jesús ofereix aigua a una dona, la piscina on dona la vista a un cec de naixement, la tomba on torna la vida a Llàtzer, el Gòlgota on fou crucificat i el jardí on es troba el sepulcre i Jesús apareix a Maria Magdalena. El Recés ens proposa recórrer aquests escenaris i textos a través de la lectura personal, l'oració i la meditació.

Teniu l'oportunitat de trobar aquest recés en dos formats: online, seguint els passos de cada sessió a través del web espaisagrat.org on trobareu cada setmana una nova sessió; o bé descarregar el recés complet en pdf en aquest enllaç, de tal manera que el podeu adaptar-lo per a fer-lo en el moment i durant el temps que us sigui possible, per exemple, durant dos dies, o fins i tot, compartir-lo en grup. 

Però a més, durant la quaresma, la web www.pregaria.cat inclou continguts dedicats a aquest temps litúrgic, com les homilies corresponents a les celebracions de Quaresma, o els dibuixos de Patxi Fano que visualment ajuden els infants a comprendre l’essencial de l’Evangeli de cada diumenge.

Pel què fa a les propostes presencials, destaquem dues iniciatives habituals de cada any: el Recés de Quaresma a la Cova Sant Ignasi de Manresa, del 20 al 22 de març amb el jesuïta David Guindulain; i l'"Stop de Quaresma", que el jesuïta Francesc Roma ofereix a l'Església del Sagrat Cor del carrer Casp de Barcelona. Es tracta d'una trobada a l'entorn de la música, el silenci, la reflexió i la pregària, que tindrà lloc els dies 23 i 24 de març, des de les 19:30h fins a les 20.45h, aquest any amb el títol "Contemplar, reviure". 

Els qui prefereixen un suport en text tradicional per acompanyar el temps de quaresma, poden recórrer al llibre "Tornar a Déu", publicat per l'editorial Claret, una guia per pregar amb els Evangelis del temps de Quaresma i fins a la Setmana Santa i amb els comentaris a aquests evangelis publicats al web “espaisagrat.org”. 

Podreu anar trobant la informació i convocatòries actualitzades de les diverses activitats a la nostra agenda