Els mosaics de Marko Rupnik transformen el Santuari de la Cova de Sant Ignasi de Manresa

L’artista i jesuïta eslovè Marko Rupnik i el seu equip, format per una vintena de persones de diferents països del món, treballen aquests dies intensament al Santuari de la Cova de Sant Ignasi, a Manresa, instal·lant el conjunt de mosaics que han creat per a les capelles laterals del Santuari.

Una obra que es troba encara inacabada però que captiva a qui la contempla, per la força del seu missatge, la seva bellesa i el fascinant procés que implica la seva creació. Són més de 550 metres quadrats de mosaics, que mostren el peregrinatge cristià a través dels Exercicis Espirituals. “Un itinerari de pregària”, ha explicat el mateix artista, “en el que es passa d’un catolicisme declarat a una fe viscuda”.

L’obra és plena de detalls, i tots ens estan dient alguna cosa. Molts d’ells, estretament vinculats a l’espiritualitat ignasiana. Però l’artista ha definit aquesta obra, sobretot, com a espai d’encontre. Marko Rupnik ha explicat que el mosaic és un art extraordinari que implica una experiència comunitària. “Una experiència d’església, com a comunió de persones, que expressa el que som”. Els materials que utilitza provenen de tot el món i l’artista assegura que, en aquesta tècnica, s’estableix un diàleg amb la pedra. “La primera lliçó per tallar la pedra és prendre-la amb amor, amb tendresa”.

Poder portar a terme aquest treball just al lloc on Sant Ignasi de Loiola va començar a escriure el llibre dels Exercicis, representa, per a aquest artista jesuïta, un regal que rep amb “una gratitud immensa” i també com “una culminació del que durant tota la vida jo he pensat i estudiat”.

Avui dilluns Marko Rupnik i el seu equip han dedicat un minuts a presentar el treball que estan realitzant a mitjans de comunicació i representants d’institucions de la ciutat de Manresa i de la Companyia de Jesús. Els treballs no s’han aturat durant la presentació. Els mosaics ocupen les vuit capelles laterals del Santuari i també n’hi haurà un a la paret interior de la porta d’entrada, sobre el cancell, que estarà dedicat a la paràbola del sembrador.

Al llarg d’aquesta setmana està previst que es completi la instal·lació i posteriorment es finalitzaran les obres amb la il·luminació i les tasques de neteja. El Santuari podria tornar obrir al públic probablement a partir del 10 d’abril, mentre que l’acte solemne d’inauguració tindrà lloc coincidint amb la diada de Sant Ignasi, el 31 de juliol, i amb presència del Superior General de la Companyia de Jesús, el P. Arturo Sosa SJ.

La remodelació de l’interior del Santuari s’emmarca en la celebració d’Ignatius 500, l’any que commemora entre el maig de 2021 i el juliol de 2022 la conversió del fundador dels jesuïtes. Una celebració que es viurà de forma intensa a Manresa, ja que coincideix amb els 500 anys de la seva arribada a aquesta ciutat.

Marko Rupnik, el Miquel Àngel del segle XXI

El jesuïta i artista eslovè Marko Ivan Rupnik ha estat batejat per la crítica internacional com el Miquel Àngel del segle XXI. Va néixer a Zadlog (Eslovènia), el 28 de novembre de 1954. És doctor en Teologia i professor a Roma a l’Institut Oriental Pontifici, a la Universitat Gregoriana i director del Taller d’art espiritual del Centre Aletti. És membre de l’Acadèmica Europea de les Arts i les Ciències i ha estat guardonat amb diversos premis internacionals. Com a artista que plasma en mosaic el missatge cristià, compta amb més de 130 grans obres a tot el món. Entre la seva amplíssima producció internacional cal esmentar els seus treballs a la capella Redemptoris Mater del Palau Apostòlic Vaticà, a la Sagristia de l’Altar Major de la catedral de l’Almudena o a la Cúria General de la Companyia de Jesús a Roma.

Àlbum d'imatges en aquest enllaç.

Les paraules de Marko Rupnik durant la presentació es poden trobar en aquest enllaç.