Advent: "En què és notarà demà que Déu ha de ser el primer en tot?"

Aquest diumenge 1 de desembre comença el temps d’Advent, un compte enrere que culmina amb l’esclat silenciós de Déu en tot i tothom. En començar l’Advent som portats dia a rere dia fins la llum de Nadal, just quan –si més no a l’Hemisferi Nord-  tenim més hores de foscor. Com cada any, la Companyia de Jesús a Catalunya posa a la vostra disposició diversos materials, propostes i activitats que us poden ajudar a viure amb sentit aquests dies.

Advent a la Cova de Manresa

El centre d’espiritualitat Cova Sant Ignasi de Manresa ofereix, per exemple, la possibilitat de fer un recés d’Advent entre els dies 6 i 8 de desembre. El dirigirà el jesuïta David Guindulain que ens recorda que “dia rere dia, l’Advent alimenta el desig de Jesús en la nostra vida, el Déu Salvador. Aquesta salvació que culminarà finalment quan totes les coses desapareguin, la rebem ara en esperança. I aquesta esperança ens porta a anar ordenant la nostra vida posant sempre Déu en primer lloc.”

Això fa de l’Advent una proposta contracorrent ja que, com reconeix Guindulain “els anuncis i propostes al voltant de Nadal juguen la seva partida, i rivalitzen per assolir aquesta primacia”. Per això, apunta que “una bona manera de viure el compte enrere de l’Advent en família o en comunitat és fer present el calendari d’Advent. Les lectures de la missa que se’ns proposen per cada dia amb la fita dels quatre diumenges ens donen pistes per preguntar-nos: En què és notarà demà que Déu ha de ser el primer en tot?”

Recés d'Advent: Nous Inicis

En la mateixa línia va la proposta  que se’ns fa aquest any des del Recés d’Advent que publica el portal web de pregària Sacred Space -que és seguit arreu del món, en més de 20 llengües- i que trobareu en la seva versió en català a www.espaisagrat.org i a www.pregaria.cat. En aquesta ocasió ens convida a contemplar com la nostra vida pot adoptar un camí i una direcció completament diferent quan Déu entra en la història personal. Per això, sota el títol Nous Inicis, reflexiona sobre la vida de persones a les quals se’ls capgiren els plans quan Déu intervé en la seva història. Aquest material ofereix una oportunitat per a distanciar-nos de la rutina i de les preocupacions de la vida quotidiana. Es pot seguir online, en cinc sessions, o descarregar el text complet en pdf i adaptar-lo, per exemple, a una o dues jornades de recés. També des de les xarxes socials de pregariacat, twitter i facebook, farem presents aquestes reflexions d’Advent.

En definitiva, es tracta sobre reflexionar amb l’oració sobre qui i quina cosa és realment important en les nostres vides, sent capaços de mirar amb honestedat la nostra relació amb la Creació, amb les altres o amb Déu.

David Guindulain ens posa alguns exemples: “Potser me n’estaré d’una llaminadura, d’una estona jugant amb el mòbil, de comprar una inutilitat... potser dedicaré un temps fent un voluntariat o fins i tot obriré la porta al qui no té un sostre segur, mentre em dic: el meu temps no és tot per a mi. Déu em vol ajudant als altres... o potser trobaré temps per coses que semblen poc eficaces però acaben ajudant-me a acollir el Senyor. Per exemple, una estona de caminar, de meditar la Paraula de Déu, de seguir una aplicació amb pregàries guiades... o potser tindré cura de les deixalles que genero o gaudiré de la bellesa que la natura m’aporta”.

Propostes a Pregaria.Cat

Al portal web impulsat pels Jesuïtes a Catalunya, www.pregaria.cat trobareu durant aquests dies diversos continguts especials dedicats a l’Advent, com les homilies per a cada diumenge d’Advent, o un material especialment adreçat als més petits, des de la secció Un dibuix que parla, una dinàmica formada a partir de les lletres de la paraula NADAL i els dibuixos de Patxi Fano. Cada diumenge d'Advent i fins el mateix dia de Nadal, trobareu una nova proposta basada en l'Evangeli on el dibuix i la lletra prenen un significat. Al final, una frase ens guiarà. 

Stop d'Advent a l'Església dels Jesuïtes de Casp

I a l’església dels Jesuïtes del carrer Casp, tindrà lloc una nova edició d’una proposta ja clàssica, l’Stop d’Advent que condueix el P. Francesc Roma, en dues sessions, els dies 2 i 3 de desembre. En aquesta ocasió, el recés tindrà com a element de reflexió dos símbols de l'Advent: la pluja i les arrels. Ens disposarem a preparar el cor perquè la Paraula de Déu arreli en nosaltres.

Déu amb nosaltres

I finalment una recomanació en format de llibre: Déu amb nosaltres, publicat per l'editorial Claret, recull una selecció dels comentaris de l'evangeli publicats a "Espai Sagrat". Per a cada dia d'Advent i Nadal trobareu un fragment de l'Escriptura acompanyat d'uns punts que ajuden a la meditació o a la contemplació del text. Els continguts permeten que es puguin utilitzar també per a la pregària en família o en grup. Podeu comprar el llibre a Claret i online clicant aquí.

Durant aquests dies, a les comunitats i esglésies tindran lloc les celebracions habituals, així com activitats pastorals i solidàries. Les anireu trobant al nostre espai d'agenda.